Een paar keer had ik het verhaal al geschreven, elke keer werd ik gestoord door iets zodat het hele verhaal weer weg was. Nog es proberen 😉
Een aantal weken geleden zag ik iets blauwigs op Dinand zijn oog. Ik dacht; hij krijgt staar. Met bijna alle briards wel gehad, dus geen paniek. Vlak voor Pasen werd het oog helemaal grijs en het witte was erg rood. Na Pasen direkt naar de dierenarts en zij dacht een ontsteking . Druppels mee en als het niet verbeterde terug komen. En het werd niet beter, eerder erger. Zo gingen we dus terug. Ze vond het er vreemd uitzien en erg dik. We waren er allebei niet gerust op. Ik vroeg of dit iets was voor een specialist. Ze was er direkt voor te vinden. Ik had thuis op internet al wat gekeken en vond Christiane Görig wel geschikt. De DA heeft een afspraak voor ons gemaakt. Wel een eind rijden naar Vorden maar in het noorden is geen Oogspecialist meer. 
Vorige week dinsdag zijn we geweest. Ook dr. Görig vond het er vreemd en heftig uitzien en ook zij had het over een tumor. Het was zo dik en ontstoken dat ze niet achter het oog kon kijken. Allebeide ogen had ze verdooft en heeft ze allerlei testen gedaan. Natuurlijk vroeg ik of het iets met distychiassis te maken had, maar nee het heeft er niets niets mee te maken. 
Heel veel medicijnen mee en als het niet beter werd dan moeten we met 2 weken weer komen. Wordt het wel wat beter kunnen we 3 weken wachten. Ik heb het gevoel dat ik de hele dag aan het druppelen en zalven ben. Een heel schema erbij wanneer wat en hoeveel moet.
Maar...... Vanmorgen zag het er gewoon wat beter uit! Het bindvlies was veel minder dik en we zagen weer wat wit. Alhoewel, als het beter wordt, moet het toch verder onderzocht worden.
Er is hoop😌
De foto is van het begin toen was het nog niet eens zo erg. Hou jullie verder op de hoogte.
21-4
Na een week van zalven druppelen en pillen, lijkt het wat beter te worden. Het dikke opgezette is veel minder. Je ziet weer een oog, alhoewel de lens helemaal blauw is. Het grijze is er ook nog wel maar véél minder.
Vrijdagmiddag gaan we naar de DA voor de leishmania test. Gewoon om uit te sluiten dat hij dat heeft. Ik geloof gewoon niet dat hij dat kan hebben maar toch..... Nooit in een tropisch land geweest. Hooguit Parijs Frankrijk. En dat was 4 á 5 jaar geleden. Maar daar is het nu ook gezien. Dan toch maar de test voor alle zekerheid.
26 April '16
De DA belde dat Dinand geen leishmania heeft 🎉
Ik wist het gewoon wel, maar toch is dit een hele opluchting ppfff. Stel je voor.
Het oog wordt wel beter al zien wij dat zelf niet zo goed. Het is niet zo dat we dat per dag kunnen zien. Wel het verschil tussen een paar dagen geleden en nu. Ik denk ook dat wij te vlug willen. Het was niet zomaar een ontstekinkje. Het heeft tijd nodig. 
We gaan rustig door met druppelen zalven en pillen. Dinand gedraagt zich als een kerel. Laat het rustig toe en geeft geen kik. Al moet hij er toch pijn aan hebben/hebben gehad. Ook moet hij hoofdpijn gehad hebben. De beide DA's vroegen aan ons of hij hoofdpijn heeft. Nou hij heeft het ons niet verteld en we zagen het ook niet aan hem. Lol.
2 Mei '16
Eigenlijk vind ik het niet goed gaan. Ik zie geen verbetering meer sinds vorige week donderdag. Goed het opgezette in het oog is stukken minder maar het witte is best nog op sommige plekjes rood. Ook de oogbol lijkt mij nog wat dik. En de lens is hardstikke blauw, of hij daar nog wat mee ziet? Gelukkig mogen we woensdag weer naar dr. Görig toe. Mooie bijkomstigheid is dat we naar Emmeloord kunnen, daar is ze dan. Een stuk dichterbij dan Vorden.
Dinand gedraagt zich als een kerel met dat gezalf en gedruppel. Hij geeft geen kik. De pillen die hij heeft zouden lekker moeten zijn voor honden. Nou, er is niet gauw iets wat hij niet lust, maar deze pillen dus niet hé. Dus stop ik ze maar achter in zijn keel. 
We gaan er voor woensdag!
5 Mei '16
Gisteren waren we dus in Emmeloord. We werden prettig geholpen.
Het was wel beter geworden zei dr. Górig. Maar heel positief was ze nog niet. Ze had het toch weer over een tumor,  of een bacteriële oogziekte waar hij de rest van zijn leven medicijnen voor zou moeten hebben en ze had het zelfs over het oog eruit. Maar dat is het slechte scenario. We gaan eerst verder werken aan de ontsteking. Wel ziet hij met dat oog, ondanks dat hij helemaal blauw is.
Zalfje erbij, zalfje eraf. Andere sterkte, andere frequentie. Een heel gepuzzel weer, briefje erbij. Anders kan ik het echt niet onthouden.
Toch heb ik goede hoop dat het goed komt!
______________________________________________

14 Mei '16
Nou zeg, zien we daar zo het bruin van de oog terug. Het lijkt nu toch veel beter te gaan. Afgelopen week dacht ik nog; "het wordt niet beter ik zie geen verandering". Maar yiepie we zien weer oog. Blij🎉
We hadden ook een gesprek met dr. Görig over dystichiassis omdat Dinand dat heeft. Ze heeft de eerste keer dat we bij haar waren een paar haartjes weggehaald. Deze keer dat we er waren zegt ze, het is doodzonde dat dit karakter verloren gaat omdat hij niet dekken mag in Nederland.  Zij vindt het karakter bij de briard belangrijker.
Dit is voor mij een bevestiging dat Dinand een hond is met een zeer goed karakter. 🐾Mijn vriend 😄.
_____________________________________________
15 Mei '16
Dipje vandaag? Het witte van het oog is weer rood. Het zou kunnen komen van de harde wind. Misschien heeft dat invloed. Afwachten 😟
_______________________________________________
2 augustus 0'16
Bijna 2 mnd. voorbij. Het oog is stukken beter geworden maar nog steeds niet goed. Het ging steeds op en neer. Dan weer slecht, dan weer beter. Steeds contact gehad met de oogarts. En we moesten vooral door gaan met het druppelen en zalven. Tussendoor naar eigen DA,en zij zei met een  frisse blik; het is een stuk beter. Volgens voorschrift van dr. Görig zijn we nu aan het afbouwen met het zalveren.
Morgen gaan we voor controle naar haar toe in Emmeloord. Ben zeer benieuwd.
_____________________________________________
21 Okt. 2016
Een update over het oog van Dinand.
Na de laatste keer dat we bij dr Görig zijn geweest kregen we een nieuw zalfje mee. Toen ging het helemaal mis. Het oog zag er niet uit! Het is een heel verhaal wat er toen allemaal gebeurde maar ik heb geen zin meer om het daarover te hebben. Met die zalf zijn we dus snel gestopt. Na veel experimenteren zijn we nu zover dat we nog 1 zalfje gebruiken. En ik vind dat het erg goed gaat. Het is niet dat het weg is, maar er is mee te leven. Hij heeft er zelf totaal geen last van. Ik hoop dat het zo blijft.
_______________________________________________
5 Nov.'16
We zijn begonnen met helemaal geen zalfje meer te geven. Nu 2 dagen en het ziet er niet slechter uit. Zou het ?? Spannend!
_______________________________________________
29-11
Het gaat nog steeds goed sinds we met het zalven zijn gestopt. Afgelopen zondag toen het regende werd het oog wel rood. Ik dacht dat al eerder gezien te hebben met regen. Volgende keer even op letten.
Er zitten grijze randjes in de lens. Toen zei de oogarts dat dat littekens waren, dus houden we het daar maar op. De pupil zie je wazig. Dat was eerst helemaal niet meer te zien. Hij heeft geen pijn. Hij ziet alles, haha teveel. Al met al kunnen wij hier mee leven. Buitenstaanders moeten 2 keer kijken voor ze iets aan het oog zien. 
________________________________________________
30december 2016
Af en toe lijkt het oog wat roder of dikker. Dan doe ik er 1 van de zalfjes in. De volgende dag is het dan weer redelijk. Zolang het niet erger wordt of dat hij er last van heeft laten we het zo. Verder is er weinig aan te doen. #hetisnietanders #meelerenleven. 
_________________________________________________
17 Maart 2017
Een kleine update. Het gaat erg goed met zijn oog. 2 lidtekens op de iris. Verder heel rustig. Hij ziet er alles mee. Wel steeds in de gaten houden, je weet maar nooit.
_______________________________________________